- Meer dan een jaar geleden bijgewerkt.

Drinkwater leveren op de warmste dagen

De zomer is in volle gang. Daarom wordt er meer drinkwater verbruikt. Het warmteteam van Vitens zet alles op alles om ook op de warmste dagen 24/7 schoon en betrouwbaar drinkwater te leveren. Maureen, procesanalist en voorzitter van het warmteteam bij Vitens, vertelt hoe de zomer tot nu toe verloopt.

Maureen, procesanalist en voorzitter van het warmteteam bij Vitens
Maureen, procesanalist en voorzitter van het warmteteam bij Vitens.

Nat voorjaar, hete en droge zomer

“Na een regenachtig voorjaar, brak in mei een lange, droge periode aan. De temperaturen bleven nog wel wat laag, waardoor het waterverbruik nog niet buitenproportioneel hoog was. Dat veranderde eigenlijk precies op het moment dat juni aanbrak! De temperaturen schoten omhoog, en daarmee het drinkwaterverbruik ook.

Het eerste weekend van juni was er gelijk eentje met tropische temperaturen. Bovendien waren de meeste Nederlanders nog thuis, omdat de vakantieperiode nog niet begonnen was. Anderzijds waren er juist wel veel buitenlandse toeristen in Nederland te vinden. Vooral in de toeristische gebieden, zoals de Achterhoek en de Waddeneilanden, zagen we het verbruik echt omhoog schieten. En natuurlijk werden de zwembadjes weer opgezet, de tuinen gesproeid en stapten mensen vaker onder de douche. Al met al steeg het gemiddelde drinkwaterverbruik met 40 procent! En dat bleef eigenlijk de hele maand zo."

Mouwen opstropen, en gaan

”Juni was echt aanpoten. Mouwen opstropen, en gaan. We hebben met man en macht gewerkt om het drinkwater goed te verdelen. Ook hebben we de waterdruk in sommige gebieden preventief verlaagd, zodat de drinkwaterreservoirs niet leeg raakten. Dat is eigenlijk nauwelijks merkbaar als je thuis de kraan openzet, maar zorgt er wel voor dat het totaalverbruik iets wordt afgevlakt.

In juni hebben we de situatie onder controle kunnen houden. Maar naarmate warmte en droogte langer aanhoudt, komen we in de knel met onze vergunningen. We mogen namelijk maar een beperkte hoeveelheid water oppompen. Daarnaast moeten we al het water wat we oppompen, eerst zuiveren. En hoewel onze productielocaties zijn ingericht om piekverbruik aan te kunnen, houden we dat niet een zomer lang vol.

Daarom is het belangrijk dat mensen ook in juli en augustus slim omgaan met water. Zeker nu de vakanties zijn begonnen. Dus niet de zwembaden telkens opnieuw vullen, de tuin sproeien of extra douchen. Ook helpt het als mensen buiten de ochtend- en avondspits onder de douche stappen (of een keer een washandje gebruiken); zo wordt het waterverbruik beter verspreid.”