Rekenkamer over Rijksbeleid: maatregelen drinkwaterbesparing komen traag op gang
De Algemene Rekenkamer heeft op 14 mei het rapport Drinkwater onder druk gepubliceerd over besparen op drinkwater. De Rekenkamer stelt daarin dat het halen van de gestelde doelen door het ministerie van Infrastuur en Waterstaat onzeker is en dat maatregelen traag op gang komen.

De drinkwaterbedrijven zetten zich actief in om het bewust omgaan met drinkwater te bevorderen. Het verzekeren van de leveringszekerheid van drinkwater vraagt overigens op de eerste plaats dat drinkwaterbedrijven in staat worden gesteld hun productiecapaciteit tijdig uit te breiden. Daarvoor dient het Actieprogramma beschikbaarheid drinkwaterbronnen 2023 – 2030. Daarnaast moet bewust gebruik van drinkwater een bijdrage leveren.
Doelen drinkwaterbesparing
Vorig jaar juni werd het Nationaal Plan van aanpak drinkwaterbesparing gepubliceerd. Het plan bevat een concreet drinkwaterbesparingsdoel voor consumenten en bedrijven. De drinkwatersector staat achter het plan en werkt samen met alle partners aan de uitvoering ervan. Het hoofddoel van het plan is te komen tot een gebruik van maximaal 100 liter drinkwater per persoon per dag in 2035. Bedrijven moeten hun drinkwatergebruik met 20% verminderen. De afspraak is om het plan elke paar jaar te actualiseren.
Rekenkamer: besparing komt traag op gang
De Algemene Rekenkamer stelt dat het onzeker is of de – op zichzelf – heldere doelen worden gehaald, dat maatregelen traag op gang komen en dat onvoldoende inzicht bestaat in de effectiviteit. Tussendoelen kunnen helpen. De Rekenkamer beveelt de minister aan om het gevoel van urgentie bij burgers en bedrijven te vergroten, zodat gedragsverandering wordt gestimuleerd. Ook geeft de Rekenkamer aan dat er meer zicht moet komen op effectieve maatregelen bij bedrijven en dat het belangrijk is dat de minister informatie gaat verzamelen over de mogelijke gevolgen van drinkwatertekorten voor bijvoorbeeld de woningbouwopgave.
Inzet Vitens
Vitens is gecommitteerd aan de nationale doelstellingen. Wij onderschrijven dat voortvarende uitvoering van het Nationaal Plan van Aanpak noodzakelijk is. Realisatie van de doelen vraagt sturend overheidsbeleid en samenwerking tussen overheden, maatschappelijke organisaties, bedrijven, huishoudens en de drinkwatersector. Vitens zet onder de vlag van het Programma Waterbesparing in op bewustwording, gedragsverandering en innovatie bij onze huishoudelijke en zakelijke klanten. Zo voeren we de campagne Wijs met Drinkwater uit, ontwikkelen we gedragsinterventies, werken we in branchegerichte aanpakken samen met het MKB, werken we mee aan de verkenning van de Bouwtafel Waterzuinige Wijken en toetsen we aanvragen voor nieuwe grootzakelijke klanten op passend gebruik.
Meer beschikbare bronnen noodzakelijk
Het verzekeren van de leveringszekerheid van drinkwater vraagt, naast de inzet op bewust gebruik van drinkwater, vooral om tijdige beschikbaarheid en benutbaarheid van nieuwe bronnen. Begin 2025 is daarvoor het Actieprogramma Beschikbaarheid drinkwaterbronnen 2023-2030 gepresenteerd. In ons voorzieningen gebied worden met provinciale adaptieve strategieën samen met de provincies gewerkt aan nieuwe vergunningen en productiecapaciteit. In de praktijk hebben drinkwaterbedrijven moeite om tijdig vergunningen te verkrijgen voor uitbreiding van hun productiecapaciteit. De grootste knelpunten hierbij zijn complexe, langdurige vergunningprocedures en concurrerende belangen in de leefomgeving.