- Meer dan een jaar geleden bijgewerkt.

Waterscan Vitens toont besparingspotentieel bij zakelijke klanten

Bijna twintig procent van ons water gaat naar zakelijke klanten. Een deel van dat drinkwater kan relatief makkelijk bespaard worden. Door water te hergebruiken, bijvoorbeeld. Of door water van minder goede kwaliteit te gebruiken. Samen met Logisticon Waterbehandeling biedt Vitens sinds kort een waterscan aan waarmee zakelijke klanten hun eigen drinkwaterbesparingspotentieel ontdekken. Zuivelfabrikant Farm Dairy uit Lelystad is als één van de eerste klanten 'gescand'.
Glas water overgeven
 

Relatiemanager Roel van der Aart van Vitens vertelt: ‘De waterscan is gestart als pilot. Vier grootzakelijke klanten, waaronder Farm Dairy, deden mee. Ik heb de scan tijdens mijn jaarlijks contactmoment met Farm Dairy onder de aandacht gebracht. Daphne reageerde meteen heel enthousiast en positief, zij wilde graag meewerken.’ Dat enthousiasme komt voort uit de duurzaamheidsambities van Farm Dairy, vertelt QESH Manager Daphne Witzel. ‘Wij zijn vanuit onze eigen duurzaamheidsdoelstellingen continu bezig met besparen. In de hele zuivelketen wordt veel gedaan aan duurzaamheid, denk bijvoorbeeld aan de introductie van een duurzame melkstroom, te weten On the way to Planetproof melk. Deze melkstroom is in 2018 gelanceerd en wij verwerken inmiddels meer dan zestig procent van onze melk onder dit label. We zijn ons ervan bewust dat water steeds schaarser wordt en dat we daar duurzaam mee om moeten gaan. Zeker omdat wij een groeiend bedrijf zijn en we steeds meer van Vitens vragen, wilden we graag kijken of we water kunnen besparen. Onze eerdere eigen onderzoeken leverden weinig bruikbare resultaten op, voornamelijk omdat hergebruik van water in de voedingsmiddelenindustrie wettelijk niet is toegestaan. We maakten dus graag gebruik van de kennis van Vitens en Logisticon. We hebben de afgelopen jaren zelf wel al wat besparingen gerealiseerd, maar nu konden we samen kijken of er mogelijkheden waren die wij nog niet benoemd hebben.’

Potentie van veertig procent

‘Dankzij de waterscan hebben we nu beter inzicht in waar ons water precies naartoe gaat’, vertelt Daphne. ‘En we weten nu dat we ruim veertig procent van ons water opnieuw zouden kunnen gebruiken. Helaas kunnen we na de uitkomsten van de waterscan nog geen grote stappen zetten. Dat hangt met name samen met de wettelijke beperkingen die ik eerder noemde. We kunnen water wel zuiveren, maar daar mogen we vervolgens weinig mee. Terwijl we er van alles mee zouden kunnen, zoals het tussendoor spoelen van onze machines. Bijna de helft van het water dat wij afnemen gebruiken wij voor onze reiniging, daar zouden we dus veel winst kunnen behalen. We zijn wel in gesprek met autoriteiten zoals de omgevingsdienst en gemeente om te kijken of er toch een mogelijkheid is om zelf gezuiverd water in te zetten. Maar helaas kunnen ook zij dit alleen maar namens de industrie in een groter kader aankaarten, een echte wetswijziging zal nog wel even op zich laten wachten.’

Farm Dairy kan dus nog geen grote stappen zetten na de waterscan. Al was er wel een mooie bijvangst. Roel: ‘Farm Dairy heeft een behoorlijk groot reservoir. We hebben tijdens de waterscan bekeken of ze die opslagcapaciteit beter kunnen benutten. En dat kan! Farm Dairy kan de pieken die zij in hun processen hebben meer uit hun reservoir halen en zo een wat gestroomlijnder, continue afnamepatroon hebben. Door optimaler om te gaan met het reservoir kan Farm Dairy in aansluitcapaciteit naar beneden gaan. Dat scheelt kosten. En voor Vitens is het voordeel dat we een stabielere afname krijgen. Zeker in droge periodes is dat natuurlijk heel fijn voor ons. ’

Kwestie van tijd

Autoriteiten en de wetgeving zijn dus nog niet klaar voor de enorme waterbesparingskansen in de voedselindustrie. Maar het zou Roel en Daphne verbazen als dat zo blijft. Roel: ‘Wellicht dat onderzoeken zoals de waterscan een klein zetje kunnen geven om de regelgeving versneld aan te passen. Naar mijn mening is het een kwestie van tijd.’ Daphne: ‘Die mening delen wij. Het is jammer dat er nog zo’n strenge wet ligt. Duurzaamheid is heel belangrijk in de wereld. Gemeentes, de provincie en onze klanten vragen veel van ons. Grote supermarktketens geven ons bijvoorbeeld elke jaar targets: je dient elk jaar zoveel CO2 te reduceren. Daar moeten we dan toch bronnen voor vinden en water zou een mooie bron zijn.’

Roel en Daphne kijken in elk geval positief terug op de waterscan. Roel: ‘Het was heel fijn dat Farm Dairy zo enthousiast was. We zijn goed ontvangen en ze hebben volledig meegewerkt. Het is een groot bedrijf, maar ze zijn heel slagvaardig. Dat was voor het slagen van dit proces heel mooi.’ Daphne: ‘In volume zijn we inderdaad groot. Maar onze lijntjes zijn heel kort. Ik vind het contact met Roel heel fijn. Een keer per jaar komt hij langs en dan kunnen we heel open praten. Dus onze relatie met Vitens is heel goed.’