Veelgestelde vragen

Duurzaam met water omgaan in de zomer

Tijdens een hittegolf vragen we, als het echt niet anders kan, om duurzamer om te gaan met drinkwater. Zo zorgen we er samen voor dat ons drinkwater op peil blijft tijdens warme en droge periodes. Wil je ook meehelpen om duurzamer met drinkwater mo te gaan?

  • Kan drinkwater opraken?

    Vitens maakt drinkwater van grondwater en vult daar iedere dag grote waterreservoirs mee. Deze dagvoorraad is voldoende voor normaal dagelijks gebruik. Maar deze dagvoorraad is niet berekend op extreme pieken die voorkomen als iedereen tegelijk en langdurig hele grote hoeveelheden water gebruikt. Dan raken de reservoirs leeg en kan het zijn dat er minder water uit de kraan komt. De dagelijkse voorraad water kan in de zomer dus opraken.

    Wist je dat? #waterreservoirs from Vitens on Vimeo.

  • Waarom zorgt Vitens niet voor meer capaciteit in de zomer?

    Vitens heeft van de provincies vergunningen gekregen voor het oppompen van een jaarlijkse hoeveelheid grondwater. Als Vitens meer grondwater zou gaan oppompen dan de vergunning toestaat, dan heeft dat gevolgen voor de natuur. Het vergroten van de capaciteit van het drinkwatersysteem is om die reden geen duurzame oplossing. Samen met provincies, waterschappen en andere drinkwaterbedrijven werken we aan een nieuw duurzaam watersysteem voor de toekomst waarbij we het zoete water beter kunnen vasthouden en benutten. En we vragen onze klanten om verstandig en duurzaam met drinkwater om te gaan.

    Lees meer: Drie redenen waarom Vitens niet zomaar voor een grotere voorraad drinkwater kan zorgen.

  • Wat zijn de feiten en cijfers over waterverbruik op extreem warme dagen?

    Particulier en zakelijk verbruik
    80% van het drinkwater dat Vitens levert, wordt gebruikt door huishoudens. 20% wordt gebruikt door bedrijven, met name de voedingsmiddelenindustrie. Van die 20% gaat minder dan 1% uit naar koelprocessen.

    Verbruik op extreem warme dagen
    Alle Vitens-klanten samen gebruiken ongeveer 1 miljard liter drinkwater per dag. Dat kom neer op 120 liter per persoon. Maar op extreem warme dagen gebruiken alle Vitens-klanten samen nog eens 400 miljoen liter extra! Vooral douchen en de tuin sproeien kost veel drinkwater: een gemiddelde douchebeurt kost zo’n 70 liter en tijdens het sproeien verbruik je ieder kwartier ongeveer 100 liter.

    Stijging in waterverbruik
    De afgelopen zes jaar is het drinkwaterverbruik met ongeveer 7,5% gestegen. Dit komt vooral door de groei van de bevolking en de economie. In 2020 moeten we meer water leveren dan ooit. Op 30 mei 2020 zagen we het hoogste verbruik tot nu toe. In totaal werd er die dag 1.410.551.000 liter verbruikt. Op sommige plaatsen betekende dat een verbruik dat wel 70% hoger was dan normaal.

    Droogte
    1976 was het droogste jaar ooit in Nederland, gemeten met 361 mm neerslagtekort. 2018 staat op de vijfde plek met een tekort van 309 mm. Ook 2020 maakt kans op een hoge positie in de ranglijst.

  • Er is toch genoeg water overal? Hoezo moeten we er duurzaam mee omgaan?

    Maar dat betekent niet dat we ongelimiteerd meer grondwater uit de bodem willen halen omdat er steeds meer vraag naar is. Want dan zakt het grondwaterpeil, zeker als er niet voldoende regen valt om dat grondwater weer aan te vullen. De natuur drinkt uit hetzelfde vaatje onder de grond en heeft last van weinig regen én het lage grondwaterpeil. En voor boeren kan op sommige plekken een sproeiverbod gaan gelden. Je kunt de natuur en de boeren een beetje helpen door verstandig en duurzaam met drinkwater om te springen.

    Mens en natuur gebruiken water uit dezelfde grondwaterbronnen.

  • Waarom spoelen we de wc door met zuiver drinkwater? Dat kan toch anders?

    Voor het doorspoelen van de wc is niet per se zuiver drinkwater nodig. Bij sommige nieuwbouwwijken wordt er al nagedacht over systemen om de wc door te spoelen met regenwater of douchewater. Dergelijke innovaties kunnen voor de toekomst veel besparing gaan opleveren en juichen we toe. Voor nu is de oproep om vooral de spaarknop te gebruiken bij een kleine boodschap: dat scheelt gemiddeld 3 liter per keer.

  • Doet Vitens ook iets om grote bedrijven duurzaam met water te laten omgaan. Dat levert toch veel meer op?

    80% van al het drinkwater dat Vitens dagelijks levert wordt door huishoudens gebruikt en 20% door bedrijven. Het is daarom belangrijk dat zowel consumenten als bedrijven alert zijn op overmatig waterverbruik. Bedrijven die veel water gebruiken voor hun productieproces werken vaak al aan programma’s om hun ‘waterfootprint’ kleiner te maken. Duurzaam omgaan met drinkwater geldt dus zowel voor consumenten als voor bedrijven.

  • Wat doet Vitens eigenlijk zelf op het gebied van duurzaam watergebruik?

    Op onze eigen kantoren en in het drinkwaterproductieproces zijn we alert op iedere liter drinkwater. Daarnaast investeert Vitens veel in innovatieve technieken waardoor het proces van oppompen, zuiveren en distribueren van water zo zuinig en efficiënt mogelijk verloopt. Het opsporen van lekken in de eigen leidingen hoort daar ook bij. En bovendien letten we op energie en het hergebruik van reststoffen.

    Lees meer: Het drinkwaterverbruik neemt toe, wat doet Vitens?

Tuintips

Met wat handige aanpassingen creëer je met minder water en minder werk meer flora en fauna in je tuin.

Tuintips.

Maak van je tuin een speeltuin

Op zonnige dagen spelen kinderen natuurlijk het liefst met water in de tuin. Maar hoe doe je dat watervriendelijk & leuk?

Maak van je tuin een speeltuin.