Lochem

Nieuw productiebedrijf

Vitens wil een nieuw productiebedrijf voor drinkwater bouwen tegenover de huidige locatie op de Paasberg 4 in Lochem. Het drinkwater dat hier wordt gezuiverd, is essentieel om aan de huidige en toekomstige stijgende drinkwatervraag in Noordoost-Gelderland te voldoen.

Waarom een nieuw productiebedrijf?

De drinkwatervraag in Nederland stijgt sterk door onder meer bevolkingsgroei, de bouw van nieuwe woningen en bedrijven, maar ook door klimaatverandering: langere periodes van hitte en droogte of juist extremere regenval. Het huidige productiebedrijf aan de Paasberg 4 dateert uit 1936 en is in 1990 voor het laatst grootschalig verbouwd. Het productiebedrijf kan niet langer voldoen aan de huidige en toekomstige drinkwatervraag en wordt daarom vervangen.

Locatie

Op het bestaande terrein van Vitens aan de Paasberg 4 is niet voldoende plek om het nieuwe productiebedrijf te bouwen. Samen met de gemeente en de buurt is gekeken naar een geschikte locatie. Het productiebedrijf wordt gebouwd aan de overkant van de huidige locatie. Deze plek wordt nu nog gebruikt als voetbalveldje.

Inpassen in omgeving

Focus bij het ontwerp van het nieuwe productiebedrijf ligt op een toekomstbestendige, duurzame en natuurinclusieve drinkwatervoorziening. Dat betekent dat we het gebouw inpassen in het bestaande landschap en dat we gaan voor een natuurlijke inrichting van noordelijke terrein.


Bij het ontwerp van de productielocatie is de buurt actief betrokken. Gedurende het proces krijgen omwonenden ruimte om mee te denken.

Globale planning project

2025

  • Afrondende fase Voorlopig Ontwerp (Q2) en opstart fase Definitief Ontwerp
  • Procedure wijziging omgevingsplan Q2-Q3

2026

  • Begin 2026 Definitief Ontwerp gereed
  • Aanvragen vergunningen
  • Start bouw (Q4)

2029

  • Afronding bouw naar verwachting in 2029

Natuurbeheer waterwingebied Paasberg

Naast de bouw van het productiebedrijf voert Vitens onderhoud uit in het waterwingebied op de Paasberg. Een groot gedeelte van de Paasberg is in eigendom van Vitens. Voor veel mensen in Lochem is de Paasberg hun achtertuin. Met het natuurbeheer wil Vitens werken aan een gezond bos en het versterken van de biodiversiteit.

Meer informatie

Neem voor meer informatie of bij vragen contact op via lochem@vitens.nl.

Aanmelden nieuwsbrief

Periodiek op de hoogte worden gehouden van het project? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief .


  • Welke werkzaamheden gaan jullie hier uitvoeren?

    Vitens gaat een nieuw productiebedrijf bouwen in Lochem, op het trapveld tegenover het bestaande productiebedrijf. Ook wordt een aantal winputten vervangen en nieuwe geplaatst. In winputten pompen we het water op uit de grond. Dit zijn in feite een soort grote ‘rietjes’ met bovenaan een pomp die het water omhoog zuigen.  De winputten die vervangen worden, zijn einde levensduur. De nieuwe winputten zorgen ervoor dat we flexibeler zijn en meer water kunnen onttrekken. Op het noordelijke terrein leggen we een calamiteitenvijver aan.  Tot slot voeren we werkzaamheden aan de leidingen uit. 

  • Waarom is de nieuwbouw nodig, eerder was toch sprake dat deze locatie gesloten zou worden?

    In 2008 was  sprake van het sluiten van de locatie  en het inleveren van de vergunning. Sindsdien is de vraag naar drinkwater weer sterk gestegen. Naar verwachting blijft dit de komende jaren het geval. Het productiebedrijf wordt bovendien al jaren ingezet om te ondersteunen voor de drinkwaterlevering in de regio Twente, waar een capaciteitstekort is. Het huidige productiebedrijf kan niet langer voldoen aan de huidige en toekomstige drinkwatervraag en wordt daarom vervangen.  

  • Komen er vaak vrachtwagens bij het productiebedrijf na de bouw?

    Naar verwachting zal er circa één keer per maand een transport naar het productiebedrijf zijn om bijvoorbeeld slib op te halen. Naar verwachting zal er circa één keer per maand een transport naar het productiebedrijf zijn om bijvoorbeeld slib op te halen. 

  • Waarom kiezen jullie voor deze locatie en niet -bijvoorbeeld- voor een industrieterrein?

    In overleg met de gemeente is een voorkeurslocatie gekozen. In het voortraject hebben we meerdere locaties beschouwd, onder andere twee locaties nabij de hockeyvelden; verder het landelijk gebied in en op het industrieterrein nabij het Twentekanaal (op aangeven van de directe omgeving). Hieruit is de nu gekozen locatie als voorkeurslocatie gekozen. Diverse factoren zijn hierin meegewogen, zoals de aanwezige infrastructuur (leidingwerk), ruimtelijke inpassing, benodigde ruimte en impact op (natuur)waarden.

  • Waarom maken jullie niet gebruik van het bestaande gebouw?

    Het gebouw is te klein en niet geschikt om een nieuwe moderne zuiveringsinstallatie in te plaatsen. Ook voldoet het gebouw niet meer aan de huidige maatstaven voor geluid, isolatie en duurzaamheid. Tijdens de bouw van het nieuwe productiebedrijf, moet er ook drinkwater gemaakt worden. Daarom kan een nieuw productiebedrijf nooit op dezelfde plek gebouwd worden als het bestaande productiebedrijf. Overigens blijft een deel van het bestaande bedrijf ook in gebruik als het nieuwe productiebedrijf is gebouwd.

  • Hoe is de bouwhoogte van het nieuwe productiebedrijf bepaald?

    De bouwhoogte wordt bepaald door de zogenaamde ‘hydraulische lijn’. Het opgepompte ruwwater wordt op het hoogste punt in de zuivering (de zandfilterruimte) gepompt,om vervolgens volledig onder vrij verval de zuivering te doorlopen tot in de opslagreservoirs. Van hieruit wordt  het water verder  getransporteerd. Het fundatieniveau van de opslagreservoirs wordt gekozen boven de grondwaterstand, om eventuele vervuiling van buitenaf te allen tijde te voorkomen.  

  • Hoe is het ontwerp tot stand gekomen?

    Het ontwerp en de locatie van het gebouw zijn in samenspraak met de direct omwonenden en de gemeente bepaald. Het architectonisch ontwerp van het pand is in afstemming met de directe buren opgesteld. Diverse ontwerpvarianten zijn beschouwd, waarbij zij de voorkeur gaven aan het gekozen ontwerp. Ook is de locatiekeuze en positionering op het perceel met input van de buurt vastgesteld. 

  • Kan ik nog meepraten?

    De komende periode gaan we aan de slag met de landschappelijke inrichting van het terrein en de aansluiting op de omgeving. Dit doen we samen met de directe buren. Het doel is dat het zo goed mogelijk is ingepast in de omgeving. 
     
    Ook gaan wij in een latere fase (samen met de aannemer en de gemeente) met de buren aan de slag om te bepalen hoe we de bouwwerkzaamheden en -logistiek vormgeven. Hinder is niet te voorkomen, maar we willen de overlast voor de buurt wel zoveel mogelijk beperken.  
     
    Daarnaast zijn er uiteraard de formele inspraakprocedures, waarin iedereen is uitgenodigd om hun mening te geven op de voorgenomen plannen.  Via de nieuwsbrief zullen we u hierover informeren.
     
    Mocht u specifieke vragen of zorgen hebben, dan bent u uiteraard uitgenodigd om contact met ons op te nemen via lochem@vitens.nl

  • Is er geluidsoverlast te verwachten bij de productie van drinkwater in het nieuwe gebouw?

    Geluid (en trillingen) proberen wij zo veel mogelijk te voorkomen. Het huidige pand is verouderd en slecht geïsoleerd. Dit levert soms buitengeluid op. Het nieuwe pand wordt gebouwd conform de huidige eisen. Dit betekent dus ook de wettelijke geluidseisen die worden gesteld. In de komende maanden voeren wij onderzoeken uit naar geluid en trillingen en hoe we dit -waar nodig- kunnen tegengaan. 

  • Verandert de smaak van het water?

    Nee. We blijven hetzelfde grondwater gebruiken en de zuiveringsmethode blijft vrijwel gelijk. Hierdoor verandert ook de smaak van het drinkwater niet. 

  • Wanneer start de bouw?

    Naar verwachting starten de werkzaamheden eind 2026 en ronden we de bouw in 2029 af. Hoe de werkzaamheden worden uitgevoerd en welke gevolgen dit heeft voor omwonenden, is op dit moment nog niet bekend. We gaan ons best doen om hinder zo veel mogelijk te beperken, maar we kunnen het niet volledig voorkomen.     

  • Kunnen jullie wel bouwen, vanwege de stikstofproblemen?

    Op basis van de gedane onderzoeken is de huidige verwachting dat eventuele stikstofuitstoot geen probleem veroorzaakt. Er worden geen significante effecten verwacht op Natura 2000-gebieden. De regelgeving omtrent stikstof kan echter veranderen, waardoor we nu nog niet weten hoe de situatie is zodra we willen bouwen. We houden dit houden uiteraard in de gaten en stemmen onze plannen daarop af.

  • Hoe rijdt het bouwverkeer tijdens de werkzaamheden?

    Dit is nu nog niet bekend. Samen met de aannemer en de gemeente zullen wij een plan bedenken. Hiervoor gaan we ook informatie ophalen uit de buurt, met het doel de hinder van bouwlogistiek zoveel mogelijk te beperken. 

  • Is er geluidsoverlast te verwachten tijdens de bouw?

    Hinder is naar verwachting niet volledig te voorkomen, maar we doen uiteraard ons best dit zoveel mogelijk te beperken. Hiervoor gaan we ook informatie ophalen uit de buurt, om zo veel mogelijk rekening te houden met hun wensen.