Apeldoorn

Samen 60 kilometer leidingwerk vervangen

De ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst op 19 september 2019 door Vitens, Liander en de gemeente Apeldoorn vormde het startschot voor een grote operatie. Project Management Officer Linda Kloekke: “In de periode 2019 tot en met 2025 vervangen we in deze stad op de Veluwe 60 kilometer leidingwerk voor gas en water.”

Eerst reizen we terug in de tijd, naar twee gecombineerde water- en gasstoringen in 2014. Hierdoor kwamen honderden mensen dagenlang zonder gas te zitten. “Vitens en Liander vinden het risico op herhaling onacceptabel. Daarom vervangen we nu de gas- en waterleidingen die een verhoogde kans hebben op een gezamenlijke storing.

Linda Kloekke
Project Management Officer Linda Kloekke: “We spannen ons tot het uiterste in om de overlast tot een minimum te beperken en iedereen goed te informeren.”

Enorme operatie

In de periode 2016 tot en met 2018 is al 46 kilometer aan leidingen vervangen in de wijken Kerschoten, Anklaar, Zevenhuizen, De Maten en Rivierenkwartier. “De komende jaren zijn de overige leidingen aan de beurt. Aannemersbedrijf A. Hak start in het najaar van 2019 en werkt drie jaar lang aan het vervangen van 30 kilometer leiding. Als eerste komt daarbij het laatste deel van Kerschoten aan de beurt. In de periode 2022 tot en met 2025 komt nog eens 30 kilometer leiding aan bod in andere delen van Apeldoorn.”

Contractondertekening
Op 19 september 2019 tekenden Vitens, Liander en de gemeente Apeldoorn de samenwerkingsovereenkomst voor de vervangingsoperatie.

Grote impact

Het uitvoeren van zo’n enorme operatie in de openbare ruimte gaat uiteraard niet geruisloos. “Van geluidshinder en beperkte bereikbaarheid tot en met tijdelijke afsluitingen van toevoer van gas en water. Omwonenden, winkeliers, ondernemers, zorgcentra en weggebruikers van de stad krijgen hier mee te maken. Maar we spannen ons tot het uiterste in om de overlast tot een minimum te beperken en iedereen goed te informeren. Dit laatste doen we onder andere met brieven, informatieavonden en de speciale projectwebsite.”