Apparaten ontkalken

Een goede gewoonte

4 Tips van Vitens!

Wij maken het water zachter als dat nodig is. Maar wij moeten wel altijd wat calcium en magnesium in het drinkwater laten zitten. Dit staat zo in de drinkwaterwet. Hierdoor kan er kalkaanslag in uw apparaten ontstaan. Ontkalken zorgt er dan voor dat uw apparaten goed blijven werken en langer mee gaan.

  • Douchekop ontkalken
  • Waterkoker ontkalken
  • Witte waas op tegels verwijderen
  • Koffieapparaat ontkalken

Douchekop ontkalken

Draai de douchekop los en leg hem in een bakje met (verdund) schoonmaakazijn. Gebruik twee derde deel azijn en een derde deel water. Laat de douchekop een paar uur (liefst zelfs 24 uur) weken en spoel hem vervolgens goed door met water. Draai hem weer vast aan de slang en je kunt weer heerlijk douchen. En maak de douchekop na het douchen meteen droog. Zo voorkom je dat kalk zich vormt.

Waterkoker ontkalken

Vul de waterkoker met een mengsel van water en azijn zodat alle kalk onder staat. Zet je waterkoker aan en laat het geheel koken. Als je ziet dat de waterkoker kalkvrij is, spoel je hem uit met schoon water. Je bent nu klaar met het ontkalken van je waterkoker.


Witte waas op (donkere) tegels verwijderen

Maak de tegels eerst goed schoon om al het losse vuil weg te krijgen. Bijvoorbeeld met groene zeep en een schuursponsje. Daarna met schoonmaakazijn de vloer flink inspuiten en in laten trekken. Met een "magic eraser" of spons de vloertegels goed afnemen. Daarna afspoelen en droogwrijven met een (microvezel) doekje. Even laten drogen en eventueel herhalen, net zo vaak totdat de vlekken echt weg zijn.

Let op: zorg ervoor dat de azijn niet op een kitrand terechtkomt. Want dit kan een chemische reactie veroorzaken waardoor de kit loslaat.

Koffieapparaat ontkalken

Ook je koffieapparaat kun je ontkalken met een mengsel van water en azijn.

Maar let wel op: Azijn kan de leidingen aantasten. Wij raden daarom aan de aanwijzingen van de fabrikant op te volgen en te ontkalken met een door de fabrikant voorgeschreven middel.


Wel of geen waterontharder?

Dat kunnen wij niet voor u bepalen. Wel zorgen wij ervoor dat ons drinkwater van de allerbeste kwaliteit is. En wij ontharden het drinkwater als dat nodig is. Echt hard water komt daarom in Nederland bijna niet meer voor.

Als u toch een waterontharder wilt gaan gebruiken, moet u met een aantal zaken rekening houden. Bijvoorbeeld bacteriegroei die de waterkwaliteit negatief kan beïnvloeden. Elke bewerking van kraanwater kan namelijk risico’s opleveren. Door goed onderhoud en beheer kunt u dit zoveel mogelijk voorkomen. Ook zijn er voorwaarden verbonden aan de wijze waarop de ontharder is aangesloten.