U kunt gratis en makkelijk een verhuizing doorgeven via onze servicepagina Verhuizen. Een verhuizing toch liever via de telefoon, chat of een ander kanaal doorgeven? Dan rekenen wij 8 euro inclusief btw voor de administratiekosten.
Uw verhuizing geeft u zelf aan ons door. Hoe u dit makkelijk kunt doen leest u op onze servicepagina Verhuizen
Als u binnen ons leveringsgebied verhuist blijft Vitens uw waterleverancier.
Op www.vewin.nl kunt u zien welke waterleverancier water levert in uw postcodegebied.
Een eindafrekening krijgt u alleen als u verhuist en u zich afmeldt.
Op deze eindafrekening verrekenen wij het totaalbedrag van de in rekening gebrachte termijnfacturen met de totale kosten. U ziet zo in één oogopslag een overzicht van uw meterstanden, waterverbruik en de gemaakte kosten vanaf uw laatste periodeafrekening tot de datum van uw sleuteloverdracht.
Als u daarvoor nog geld moet bijbetalen wordt dit automatisch van uw rekening geïncasseerd, of u kunt dit zelf overmaken. Krijgt u geld van ons terug? Dan maken we dit automatisch over naar uw rekeningnummer (IBAN).
U kunt de rekeningen die u nog moet betalen online zien.
Lees hier meer over op onze servicepagina Facturen
Ja, u kunt zelf uw termijnbedrag aanpassen.
Ga hiervoor naar Mijn Vitens
Dit leest u op onze pagina over uw watermeter
Nee. Wij hebben ruim 5 miljoen klanten. Als we van al deze klanten tegelijk de meterstand krijgen, kunnen we niet verzekeren dat u op tijd uw jaarafrekening krijgt. Daarom is de datum waarop u de meterstand moet doorgeven bepaald door ons en gekoppeld aan postcoderegio's. Zo kunnen wij er voor zorgen dat wij de meterstandenoproepen niet allemaal tegelijk hoeven te versturen.
U kunt de meterstand op de volgende wijze doorgegeven:
Als u uw registratienummer kwijt bent, hoeft u geen nieuw nummer aan te vragen om uw meterstand door te kunnen geven. Als u zich op onze website registreert en/of inlogt, kunt u uw meterstand doorgeven zonder hierbij een registratienummer in te voeren.
Dit leest u op onze pagina over naam aanpassen
Gecondoleerd met dit verlies.
Wilt u het contract opzeggen? Blijft de partner of een andere nabestaande in het huis wonen? Of wilt u het adres voorlopig nog aanhouden? Wij helpen u graag verder. Wilt u het klantnummer en/ of volledige adresgegevens bij de hand houden.
Wij doen ons best om altijd goede service te bieden. Dit betekent ook dat wij het graag horen als u een klacht of advies voor ons heeft. Op Contact ziet u hoe u dit aan ons kunt doorgeven. Een compliment geven mag natuurlijk ook.
Als u belt met de Klantenservice van Vitens betaalt u alleen uw normale belkosten. Dit zijn de kosten die uw telefoonprovider in rekening brengt, bijvoorbeeld voor mobiel bellen.
Onze medewerkers zijn te herkennen aan hun bedrijfskleding en zij rijden in een bedrijfsauto met Vitens logo.
U leest hier meer over op onze servicepagina over Phishing
Op uw rekening staat hoeveel tijd u heeft om te betalen. Dit verschilt wel per soort rekening:
Heeft u uw rekening niet op tijd betaald? Betaal dan toch nog zo snel mogelijk. Ga naar uw rekeningenoverzicht en betaal meteen via iDeal.
Meer informatie over Rekeningen en Betalen
Wij vinden het belangrijk dat klanten die in financiële problemen komen op tijd hulp krijgen. Lagere schulden zijn makkelijker op te lossen en richten minder schade aan op het gebied van relaties, werk of gezondheid.
Daarom maakten de drinkwaterbedrijven (samen met de NVVK, VNG, wooncorporaties, energiebedrijven en zorgverzekeraars) afspraken om signalen over betaalachterstanden op tijd aan de gemeente door te geven. Deze afspraken staan in het Landelijk Convenant Vroegsignalering en zijn door alle organisaties op 10 november 2020 ondertekend.
Meer informatie over vroegsignalering.
Nee, kwijtschelding van de kosten van drinkwater is niet mogelijk.
In het grootste deel van het land ligt de hardheid van het leidingwater rond 8 °DH. DH betekent Duitse Hardheid, en is een maat voor de hardheid van water. Tot 11 ° DH spreken we in Nederland volgens de officiële meting van een gemiddelde hardheid.
Op de hardheidskaart ziet u hoe hard het water in uw regio is.
Wij doen er alles aan om een betere kwaliteit drinkwater te leveren dan de normen voorschrijven en wij controleren het water 365 dagen per jaar. Dit gebeurt in alle fasen van het drinkwaterproces, van bron tot kraan.
In het Drinkwaterbesluit staat weergegeven welke stoffen in welke mate in het water mogen voorkomen. Ook de manier waarop de kwaliteit van drinkwater gecontroleerd moet worden, is daarin vastgelegd. De bewaking van de volksgezondheid is natuurlijk de belangrijkste reden, maar er zijn ook regels voor de geur, kleur, smaak, en hardheid van het water.
Meer over de kwaliteit van uw drinkwater leest u op onze pagina over waterkwaliteit.De zuurgraad (ook wel pH-waarde genoemd) is een maat waarmee de hoeveelheid opgeloste zuur of alkalisch reagerende stoffen in het water wordt aangegeven. In neutraal water is de pH-waarde 7. Is deze waarde kleiner dan 7, dan noemen we het water zuur, is de pH-waarde groter dan 7 dan is het water basisch of ook wel alkalisch (niet zuur).
De zuurgraad van drinkwater moet tussen de 7 en 9,5 liggen maar nog beter is tussen de 7,8 en de 8,3.
Vissen zijn gevoelig voor de pH-waarde in het water. Als u een tuinvijver heeft dan moet de zuurgraad tussen de 7 en 8 liggen. Als de pH-waarde te laag is dan kunnen vissen en planten doodgaan en als de pH-waarde te hoog is kan het water groen worden door algen. Meer informatie hierover kunt u inwinnen bij een dierenspeciaalzaak.
pH < 7 =""> |
pH is te laag |
pH 7,0 – 7,8 |
pH is goed maar onder optimale waarde |
pH 7,8 – 8,3 |
pH is optimaal |
pH 8,3 – 9,5 | pH is goed maar boven optimale waarde |
pH > 9,5 |
pH is te hoog |
Vaak is een zeefje op de kraan de oorzaak van onvoldoende waterdruk. U kunt dit oplossen door de kop van de kraan los te draaien, het zeefje eruit te halen en dit schoon te maken met azijn.
Lage waterdruk kan ook veroorzaakt worden doordat de hoofdkraan niet helemaal opengedraaid is.
Mooi weer kan een oorzaak van lage druk zijn: op een warme zomerdag gebruiken we meer kraanwater dan gemiddeld. We sproeien de tuin, drinken meer kraanwater, vullen het opblaasbadje in de tuin en stappen wat vaker onder de douche.
Als de vraag om water erg hoog is (bijvoorbeeld bij zomerhitte) kunnen we de vraag soms niet aan. We werken dan op vol vermogen en het water dat opgepompt wordt, verdelen we zo goed mogelijk zodat niemand zonder water komt te zitten.
Blijft de waterdruk te laag? Neem dan contact met ons op via ons gratis storingsnummer.
In principe betaalt u voor al het water dat u verbruikt op uw adres, dus ook bij een lekkage. Daarnaast is de eigenaar, dit kan ook de woningbouwvereniging zijn, verantwoordelijk voor alle leidingen en installaties die zich na de watermeter bevinden.
Voor particuliere klanten hebben wij een coulanceregeling. Deze regeling geldt alleen als het meerverbruik is ontstaan door een onzichtbare lekkage. Wij betalen dan één keer een deel van het extra waterverbruik. Wij berekenen 100 m3 van het extra verbruik als eigen risico voor uzelf.
Deze regeling geldt niet als:
Download het aanvraagformulier voor de coulanceregeling.
Maakt u gebruik van Windows 10 met Edge als webbrowser? Dan werkt dit document niet. Wij werken aan een oplossing. U kunt dit document wel openen als u gebruik maakt van Windows 10 en een andere webbrowser zoals Chrome of Firefox.
Als wij het formulier ontvangen hebben krijgt u binnen twee weken bericht. Alleen volledig ingevulde formulieren worden in behandeling genomen.
Als u de storing zelf heeft veroorzaakt betaalt u zelf. Maar ook als u de storing had kunnen voorkomen betaalt u zelf.
Een paar voorbeelden:
Lees hier meer over op onze servicepagina Watermeter vervangen
Lees hier meer over op onze servicepagina Watermeter vervangen
Lees hier meer over op onze servicepagina Watermeter vervangen
Lees hier meer over op onze servicepagina Aansluitingen
De NEN2768 beschrijft de eisen voor de meterkast. De regels voor minimale afmetingen en indeling van de meterkast vindt u hier: regels meterkasten.
Daarnaast heeft Vitens voor de overige watermeteropstellingen regels opgesteld. De laatste versies van deze regels kunt u hieronder downloaden:
Lees hier meer over op onze servicepagina Aansluiting aanvragen
Vitens vraagt soms bij extreme droogte om het niet noodzakelijke waterverbruik te beperken. Hoe kunt u dat doen
Enkele praktische tips om water te besparen:
Meer Bespaartips!
Lees hier meer over op onze servicepagina over Waterhardheid
Ons drinkwater behoort tot het schoonste in de wereld. Toch moet u in sommige gevallen uw kraan even open laten staan om de leidingen door te spoelen.
Als u in een nieuwbouwwoning gaat wonen, is het verstandig dat u een paar maanden lang ’s morgens de kranen een minuut openzet. In nieuwe leidingen en/of kranen kunnen verhoogde concentraties metalen zitten die worden afgegeven aan het water.
Hebt u in uw woning een nieuwe kraan geplaatst of de leidingen vernieuwd? Laat dan voor gebruik de kraan even open staan om de leidingen door te spoelen. Zo voorkomt u dat u ongewenste stoffen binnen krijgt.
Als er een periode niemand in huis geweest is, dan staat het water in de leiding in huis stil. Vooral bij warm weer kan dit gevolgen hebben voor de kwaliteit van het drinkwater. Laat daarom bij thuiskomst uw kraan even open staan, trek uw toilet door en laat de douche even lopen voor gebruik. Daarbij wordt geadviseerd – om elk risico uit te sluiten – de douchekop in een volle emmer met water te laten lopen, zodat er geen damp ontstaat.