Try-out FoodSafe Water groot succes op Zwarte Cross
Op de Zwarte Cross heeft Vitens op 17 juli 2025 met succes het FoodSafe Water Programma gepresenteerd, het waterbesparingsprogramma voor de voedingsmiddelenindustrie. Dit was een voorproefje van het grote FoodSafe Water Congres op 11 november op de Wageningen Universiteit. Vitens zet dit jaar vol in op de foodsector om duurzaam met water om te gaan. Nienke Peek, teammanager zakelijke markt, legt uit hoe en waarom.
‘De foodsector (denk bijvoorbeeld aan grote zuivelfabrieken en sappen- en sauzenmakers) gebruikt in ons leveringsgebied 18 miljoen kuub water per jaar. Dat is de helft van al het drinkwater dat grote zakelijke klanten bij ons afnemen’, zegt Nienke. ‘Als zij zelf op locatie regenwater, grondwater, oppervlaktewater en het eigen proceswater gaan (her)gebruiken en daarvan deels ook water van drinkwaterkwaliteit maken, kunnen ze zo’n 4 miljoen kuub besparen. Dat is bijna een kwart! Dus in deze sector is veel winst te behalen.’
Technisch is er al veel mogelijk. Geloof het of niet, zelfs van urine en zeewater is drinkwater(kwaliteit) te maken. De urgentie om duurzamer met water om te gaan, is er en er gebeurt ook al veel, maar er kan nog meer. Nienke: ‘Bedrijven krijgen vaak duurzaamheidsdoelstellingen opgelegd vanuit het moederbedrijf. Ook moeten ze volgens het Nationaal Plan van Aanpak Drinkwaterbesparing in 2035 20% water besparen. Maar hoe ga je dat aanpakken? Hoe kun je aan de strenge regels van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voldoen als je zelf drinkwaterkwaliteit wilt maken? Daar kan Vitens bij helpen.’
FoodSafe Water Programma: deskundige begeleiding en advies van Vitens
‘Met dit programma geven we voedingsmiddelenbedrijven advies over hoe ze de verschillende soorten water in hun bedrijf kunnen zuiveren en welke stappen daarvoor nodig zijn. Ook kunnen we helpen met het opzetten van meetprogramma’s om de kwaliteit van dat gezuiverde water te meten. Daarnaast bieden we een breed netwerk aan experts die de benodigde technische installaties kunnen realiseren. We doen nu pilots bij twee grote foodbedrijven. Op de Zwarte Cross mochten we 15 grote voedingsmiddelenbedrijven uit ons verzorgingsgebied uitnodigen voor een kennismaking met het FoodSafe Water Programma.’

Project WijWater op Zwarte Cross
Festival Zwarte Cross is niet zomaar gekozen voor de try-out. Sinds vorig jaar werken bedrijven en overheden hier binnen het project WijWater (zie kader) samen om duurzame wateroplossingen te bedenken en meteen in de praktijk te testen. Zo wordt bijvoorbeeld drinkwater gemaakt van lokaal opgepompt grondwater en wordt de urine uit de urinoirs opgevangen en gezuiverd tot drinkwater. Hiermee zorgt Zwarte Cross zelf voor voldoende drinkwater voor de 80.000 dagelijkse bezoekers. Het festival is dus de ideale locatie (mini-samenleving) om te laten zien hoe deze systemen op kleine schaal werken.Open sfeer op conferentie zorgt voor energie en inspiratie
Alle partners van WijWater hadden voor donderdag 17 juli bedrijven uit hun eigen netwerk uitgenodigd. Vitens had dus voor klanten in de voedingsmiddelenindustrie gekozen. De animo was enorm, in totaal waren er 450 mensen. Nienke: ‘Eerst kregen we een rondleiding langs alle waterinstallaties van de Zwarte Cross. Daarna volgde de conferentie met presentaties en paneldiscussies over slimme en duurzame wateroplossingen bij grote bedrijven. Centrale vraag daarbij was: hoe kunnen we elkaar vinden om de beschikbare technische systemen op grote schaal in de praktijk te gaan toepassen?’‘De foodbedrijven die wij hadden uitgenodigd waren enthousiast. Ze vonden het erg leuk om de innovatieve systemen en succesverhalen uit de praktijk te zien en er uitleg bij te krijgen. Tijdens de conferentie werd heel open met elkaar gepraat en gebrainstormd, wat veel inspiratie en energie gaf. Ook de netwerkborrel erna viel in de smaak. We hadden onze gasten gematcht met technische partijen om wat concreter te kunnen praten over hun specifieke mogelijkheden. Hieruit zijn ook al vervolgafspraken voortgekomen, dus de eerste stappen zijn gezet.’
FoodSafe Water Congres op 11 november 2025
De succesvolle conferentie op Zwarte Cross geeft een enorme boost voor het FoodSafe Water Congres van Vitens, dat voor 11 november 2025 bij Universiteit Wageningen gepland staat. ‘Daar gaan we het met honderd voedingsmiddelenbedrijven groter aanpakken om het echt op de rit te krijgen’, zegt Nienke enthousiast. ‘Per subsector (zoals vlees/vis, groente- en fruit, zuivel, sappen & sauzen) zoomen we dan in op de mogelijkheden en stappen die nodig zijn om die in de praktijk te benutten. Ook dan willen we open met elkaar samenwerken. De onderlinge concurrentie even parkeren om samen echt snel vooruit te komen. Ik heb er nu al zin in!’
Ook op Zwarte Cross dit jaar: de Power Shower van Vitens.
Initiatiefnemers WijWater
Altop producties (kunststoftechniek), Jotem water solutions, Green Deal Circulair Festivals, MTD (marktleider in tijdelijke wateroplossingen), Nijhuis Saur Industries (waterzuiveringen), Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, BronBemaling (water en techniek), Waterschap Rijn en IJssel, Water4All (technologie voor schoon water), Gemeente Oost Gelre, Royal Eijkelkamp (oplossingen voor bodem & water), Vitens, Waterschap Vechtstromen, Samenwerking Water Achterhoek +, Feestfabriek (organisator Zwarte Cross).
Foto: Conferentie WijWater Zwarte Cross. Fotograaf: Robert Westera.
