- 6 dagen geleden bijgewerkt.

Water ontharden, is dat nodig?

Waterontharders worden steeds populairder. De apparaten helpen kalkaanslag tegen te gaan, maar er zijn ook risico's. Bacteriën kunnen gaan groeien, waardoor de waterkwaliteit achteruit kan gaan. Je kan bijvoorbeeld last krijgen van een slechte geur en smaak, zeggen drinkwaterexperts van Vitens. ‘Als u kiest voor een waterontharder, is goed onderhoud heel belangrijk.’ 
Hand vult glas water onder de keukenkraan.
Een waterontharder gaat kalkaanslag tegen, maar brengt ook risico's met zich mee.
Voor de duidelijkheid: drinkwater in Nederland is van hoge kwaliteit en voldoet aan de strengste Europese eisen. De samenstelling van drinkwater kan wel per regio verschillen. Dit komt door verschillen in de bodem waaruit grondwater wordt opgepompt. De ene bodem bevat meer mineralen dan de andere. Hoe meer mineralen het water bevat, hoe harder het water wordt. Daarom kan water in het ene gebied harder zijn dan in het andere.
De hardheid van water wordt uitgedrukt in Duitse Hardheid (dH). Heel hard water (meer dan 18 dH) komt in Nederland niet voor, omdat drinkwaterbedrijven water bijna overal eerst ontharden. In Nederland ligt de hardheid van leidingwater rond 8 dH, wat betekent dat het water ‘zacht tot gemiddeld hard’ is. Nog een weetje: volgens de wet moet drinkwater een minimale hardheid hebben van 5,6 dH, tenzij het water bij het oppompen van nature zachter is.

Is een waterontharder nodig?

Bij een hardheid van 5,6 tot 12,5 dH kan kalk nog steeds zorgen voor aanslag op de douchewand en in apparaten zoals een waterkoker. Sommige mensen kiezen daarom voor een waterontharder. Is dat nodig? Nee, zegt de Nederlandse Consumentenbond. Pas bij een hardheid van meer dan 20 dH kan het meerwaarde hebben om water zelf te ontharden. Dat is in ons land niet aan de orde, want Nederlandse drinkwaterbedrijven leveren geen water dat harder is dan 20 dH.

Waarop letten bij het gebruik van een waterontharder?

De keuze voor een waterontharder ligt natuurlijk bij de klant. Vitens wil mensen er wél op wijzen dat het gebruik van een waterontharder risico’s met zich mee kan brengen.

  • Door het ontharden verandert de samenstelling van het drinkwater, waardoor metalen in leidingen kunnen oplossen en in het water terecht kunnen komen.
  • Als de ontharder niet op tijd wordt schoongemaakt, kunnen bacteriën gaan groeien. Dat kan zorgen voor een vieze geur en smaak. Ook kunnen er deeltjes in het water komen, vlekken op sanitair ontstaan en kan het water vettig aanvoelen.
  • Verder kan een ontharder zorgen voor een hoger natriumgehalte, dat samen met andere stoffen een hardnekkige witte aanslag op sanitair kan veroorzaken. Mensen met een natriumarm (zoutloos) dieet moeten hier eveneens rekening mee houden.
  • Denk er ook aan dat een waterontharder de waterdruk met ongeveer 70 kPa (0,7 bar) kan verlagen. Dit betekent dat water minder krachtig uit kranen en de douche stroomt.
  • Plaats bij de installatie van een waterontharder altijd een keerklep. Die voorkomt dat onthard water terugstroomt in het drinkwaternet. Gebruik een CA-keerklep bij een ontharder met automatische regeneratie en een EA-keerklep bij een ontharder met verwisselbare filters. Zorg ook voor een luchtscheiding (airgap) bij de afvoer naar het riool, zodat rioolwater niet terug kan stromen in het drinkwaternet. Niet onbelangrijk: het eventueel veranderen van de watermeteropstelling mag alleen door Vitens worden uitgevoerd en niet door de gebruiker of een installateur.

Klanten kunnen bij Vitens terecht als ze veranderingen in de drinkwaterkwaliteit ervaren. Na onderzoek blijkt vaak dat problemen door de waterontharder komen. Twijfelt u of uw waterontharder de oorzaak is? Zet deze dan uit. Bel ons gratis storingsnummer (0800 0359) als de problemen blijven bestaan.

Andere tips tegen kalkaanslag

Er zijn ook andere manieren om kalkaanslag te voorkomen. Vitens adviseert om de doucheruimte na gebruik even na te spoelen met koud water en de douchehoek droog te maken. Wasmiddelen en afwasmachineblokjes bevatten ontkalkingsmiddel en dat is genoeg om de wasmachine en vaatwasser schoon te houden. Nog een tip voor de waterkoker: doe er zo nu en dan een scheutje azijn in en spoel de koker na een paar minuten om. Een fluitje van een cent!

Lees meer informatie over waterontharders.