Luxwoude 

Aanleg nieuw winveld en bouw productiebedrijf

Vitens zorgt ervoor dat bij alle mensen in Friesland water uit de kraan stroomt. Dit is een uitdaging, omdat steeds meer drinkwater nodig is. In 2023 kreeg Vitens na uitgebreid onderzoek een vergunning om 6,5 miljoen kubieke meter grondwater per jaar te winnen in Luxwoude. Om in Luxwoude drinkwater te maken is Vitens voornemens een winveld aan te leggen en een productielocatie te bouwen. Zo zorgen we ervoor dat bij iedereen voldoende en goed water uit de kraan stroomt. Nu én in de toekomst.

 

Procedures, ontwerpfase & aanbesteding

De waterwinvergunning is verleend door de provincie. Wettelijk gezien is deze nog niet onherroepelijk. Over het bestemmingsplan liggen nog een paar vragen van de gemeenteraad die moeten worden beantwoord door de gemeente. Voor meer informatie hierover kunt u terecht bij de gemeente Opsterland. Ondertussen bereidt Vitens de plannen verder voor om de drinkwatervoorziening op orde te brengen.

We zitten samen met een ingenieursbureau om de tafel om het ontwerp te maken voor het productiebedrijf en de aanleg van het winveld. Tegelijkertijd start het aanbestedingstraject. Hiervoor moet wel eerst het bestemmingsplan definitief zijn vastgesteld door de gemeente. Marktpartijen kunnen zich inschrijven op de aanbesteding voor de bouw van Luxwoude. Begin 2025 maken we de keuze welke partij voor ons gaat bouwen. Deze partij sluit dan ook aan bij het ontwerp van de bouw. 

 

Klankbordgroep

We zetten een klankbordgroep op. In de klankbordgroep kunnen mensen uit de buurt meedenken over de bouw en inpassing van onze nieuwe productielocatie in Luxwoude. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere: de inrichting van het terrein en de architectuur van het gebouw. Ook kijken we samen met de klankborgroep hoe we hinder voor de omgeving kunnen voorkomen.  Mensen uit de buurt ontvangen een brief met meer informatie hoe zij hieraan kunnen deelnemen. Een aantal mensen van het plaatselijk belang neemt ook plaats in de klankbordgroep.

 

Verwachte tijdlijn

  • 2024: aanbesteding en start klankbordgroep nieuwbouw
  • 2024 – 2026: ontwerp 
  • 2027: start bouwwerkzaamheden 
  • 2031: doel om het nieuwe productiebedrijf in bedrijf te nemen

Waarom in Luxwoude?

De grondwaterwinning in Luxwoude ligt binnen de ‘aanvullende strategische voorraden’ die zijn opgenomen in de drinkwaterstrategie ‘Wetter foar letter’ van de provincie Friesland. Uit uitgebreid onderzoek blijkt dat deze locatie zeer geschikt is om duurzaam grondwater te winnen. Daarnaast past Luxwoude door de omvang van de winning en de strategische locatie ten opzichte van de bestaande productielocaties uitstekend in de infrastructuur van Vitens.
Lees meer:

Contact

Voor vragen over het project Luxwoude neemt u contact op met onze omgevingsmanager Annelies Tigchelaar of Feike Bonnema via luxwoude@vitens.nl. Voor het vervolg van dit project gaan we ook een online nieuwsbrief versturen.  Meld u aan om op de hoogte te blijven van dit project via de nieuwsbrief. 
 
 

Veelgestelde vragen

  • Hoeveel water zal er gewonnen worden in het nieuwe wingebied?

    Het zal jaarlijks gaan om maximaal 6,5 miljoen kuub water per jaar. Dat zijn bijna 3.000 olympische zwembaden vol en dat is genoeg voor ongeveer 100.000 mensen. Hiervoor komt een nieuwe productielocatie waar het water gezuiverd wordt. Vitens realiseert deze locatie bij voorkeur op het wingebied om het gewonnen water direct te kunnen zuiveren. Daarbij houden we rekening met inpassing in landschap en omgeving. De zuivering zal qua toe te passen processen waarschijnlijk op die van onze productielocaties in Spannenburg en Oldeholtpade lijken: ontgassing, beluchting, filtratie, ontharding en ontkleuring.

  • Waarom is een nieuw waterwingebied nodig?

    Om aan de vraag naar drinkwater te kunnen blijven voldoen, is - naast uitbreiding van enkele Friese waterwinlocaties - een nieuwe waterwinlocatie nodig. Dat heeft drie redenen:

    1. De watervraag in Friesland is toegenomen door de economische groei.
    2. Vitens vermindert de grondwaterwinning in Terwisscha in de periode 2021-2027. Dit is nodig om de effecten op het Natura 2000 gebied Drents Friese Wold terug te dringen.
    3. In de waterwingebieden Noardburgum en Garyp is verzilting van het grondwater opgetreden. Daardoor kan Vitens in deze wingebieden niet de hoeveelheid water winnen, die in de vergunning staat.
  • Wanneer is een gebied geschikt voor waterwinning?

    Vitens maakt gebruik van zoet grondwater voor de drinkwaterbereiding. Dit is vooral in de zuidelijke helft van Friesland aanwezig. Bij het zoeken naar een geschikte locatie komt veel kijken. Zo moeten op de specifieke locatie voldoende zoet grondwater en beschermende bodemlagen zijn. Een ander belangrijk aspect is het effect op de omgeving. Ook moet de locatie goed liggen ten opzichte van de al aanwezige waterwinlocaties.

  • Wat houdt een MER-procedure in?

    Na de pompproef is Vitens eind 2018 gestart met de volgende fase van het onderzoek. Vitens volgt daarvoor de procedure van de milieueffectrapportage (MER) en heeft begin 2019 als formele start van de procedure de Notitie Reikwijdte en Detailniveau voor de waterwinning Luxwoude ingediend. De Commissie MER heeft in mei 2019 advies gegeven over het rapport. Dit advies is door de provincie Friesland vertaald in richtlijnen voor het MER-onderzoek, dat Vitens heeft uitgevoerd. Op basis van de onderzoeksresultaten heeft de provincie Friesland de vergunning verleend aan Vitens. Op dit moment is de waterwinvergunning nog niet onherroepelijk en is het ontwerpbestemmingsplan nog niet vastgesteld door de gemeente. In beide procedures zijn enkele bezwaren en zienswijzen op onze plannen ingediend. Terwijl deze procedures lopen bereidt Vitens de plannen voor om de drinkwatervoorziening op orde te brengen. 

  • Wat is het effect van het nieuwe waterwingebied?

    De effecten van de grondwaterwinning zijn in beeld gebracht in de onderzoeken die de afgelopen jaren door zijn uitgevoerd ter onderbouwing van de vergunningaanvraag in het kader van de Waterwet. Voor het project is een milieueffectrapport (MER) opgesteld. Op deze projectsite kunt u meer informatie vinden over al de uitgevoerde onderzoeken en onderzoeksrapporten downloaden.

    Rondom iedere grondwaterwinning geldt een aantal beschermende maatregelen. Zo heeft Vitens het gebied waar daadwerkelijk water opgepompt wordt in eigendom, om de bescherming te kunnen garanderen. Rondom het directe winterrein ligt een beschermende zone, het grondwaterbeschermingsgebied. In deze zone is extra aandacht voor grondwaterbescherming. Zo moeten vervuilingen direct gemeld worden en is een aantal gewasbeschermingsmiddelen niet toegestaan. Bemesting en beweiding blijft wel gewoon mogelijk. De provincie Fryslân is verantwoordelijk voor de bescherming van de kwaliteit het grondwater. De bescherming wordt geregeld in de Provinciale Omgevingsverordening.


  • Welk gebied is in Friesland geschikt voor waterwinning en waarom?

    We hebben potentiële waterwinlocaties in Friesland in beeld gebracht. Het gebied tussen Heerenveen en Gorredijk blijkt goed geschikt te zijn. Voor dit gebied zijn nadere studies uitgevoerd om de waterwinkansen beter in beeld te brengen. Uit deze studies komt naar voren dat binnen dit gebied de omstandigheden in het centrale deel, nabij Luxwoude, het beste is voor een waterwinning. In dit gebied zijn zeer goede waterwinmogelijkheden aanwezig, die ook weinig effecten met zich meebrengen op de omgeving. Het gebied ligt centraal in Friesland dus er zijn goede mogelijkheden om de Friese drinkwaterinfrastructuur te versterken. Ook ligt het gebied nabij het Internationaal Business Park, waardoor Vitens daar goed en snel water kan leveren.