Drinkwater in Overijssel

Drinkwater in Overijssel

Overijssel is een provincie met een veelzijdig landschap. Van de heuvelachtige Sallandse Heuvelrug tot de moerasgebieden van Weerribben-Wieden en de kenmerkende zandgronden in Twente, deze gevarieerde omgeving is de basis voor ons drinkwater.

Het meeste drinkwater in Overijssel komt uit grondwater. Langs de IJssel en de Vecht maken we ook drinkwater van oeverinfiltraat. Hierbij zakt rivierwater de grond in. Bij beide technieken wordt de eerste zuivering van het water gedaan door de bodem en daarna door Vitens. Een prachtige combinatie van natuur en techniek.

Bekijk de kaart om te zien waar ons grondwater beschermd wordt, op welke plekken Vitens zit en waar wij projecten uitvoeren.

Uitdagingen in Overijssel 

Het groeiende aantal inwoners, bedrijven en klimaatverandering brengen uitdagingen voor de drinkwatervoorziening met zich mee. Schoon drinkwater is voor iedereen onmisbaar, maar het wordt steeds moeilijker om voldoende drinkwater beschikbaar te hebben. Vooral in Twente is dit een urgent probleem. Samen met inwoners en organisaties werkt Vitens aan oplossingen om te voorkomen dat er een drinkwatertekort ontstaat. Dit zijn de grootste knelpunten waar we in Overijssel tegenaan lopen:

1. Stijgend aantal drinkwateraansluitingen 
Overijssel groeit snel, en tot 2030 worden 60.000 huizen gebouwd. Om deze huizen aan te sluiten op drinkwater moet Vitens meer drinkwater kunnen maken voor Overijssel.

2. Zandgronden in Twente
De bodem in Twente bestaat uit een dun zandpakket. Hierdoor is de bovenste grondlaag als het ware een kleine emmer. De emmer is snel leeg (als je water gaat winnen) en snel vol (als het veel regent). Dieper in de bodem van Twente zit zout water. Dit is niet geschikt om drinkwater van te maken.

3. Problemen in bestaande waterwingebieden
Sommige gebieden kampen met verdroging en verzilting. Verzilting betekent dat het grondwater zouter wordt, bijvoorbeeld door een gebrek aan regenwater. Daarnaast zien we op verschillende plekken waterkwaliteitsproblemen. Hierdoor kunnen we niet altijd de vergunde hoeveelheid water oppompen.

4. Beperkte ruimte voor zakelijke aansluitingen
We moeten zuinig omgaan met het drinkwater dat beschikbaar is. Daarom toetst Vitens sinds 2023 nieuwe zakelijke drinkwateraanvragen op passend en duurzaam gebruik van drinkwater. Op basis van deze beoordeling en het beperkte aanbod hebben we aanvragen van zakelijke klanten moeten afwijzen.

Adaptieve Strategie Drinkwater Overijssel

Vitens werkt samen met de Provincie Overijssel, Waterschap Vechtstromen en Waterschap Drents Overijsselse Delta aan de ‘Adaptieve Strategie Drinkwater Overijssel’ (ASDO). Samen nemen we de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat iedereen in Overijssel nú en in de toekomst toegang heeft tot voldoende schoon drinkwater. We zoeken samen toekomstbestendige oplossingen voor de drinkwatervoorziening van Overijssel, waarbij we de effecten van waterwinning voorkomen of beperken. Hierbij staan duurzaamheid en het vinden van een balans tussen maatschappelijke belangen, zoals wonen, natuur, landbouw en recreatie centraal. >Lees meer

Omgevingsmanagers in Overijssel

Portretfoto Gerben Korten
Gerben Korten, strategisch omgevingsmanager
Portretfoto Gerrit Veneklaas
Gerrit Veneklaas, omgevingsmanager
Portretfoto Gerdien Martens
Gerdien Martens, omgevingsmanager 
Portretfoto Jessica Zoethout
Jessica Zoethout, omgevingsmanager
Portretfoto Lianne Hummel
Lianne Hummel, Omgevingsmanager

Wandelen in onze gebieden

Je kunt prachtig wandelen in onze waterwingebieden. Bekijk welke gebieden zijn opengesteld in Overijssel.