Tuin

Een groene tuin kan zonder drinkwater

Regenwater: doe er iets goeds mee

Regenwater is een cadeautje van Moeder Natuur. Het komt gratis en voor niets uit de lucht vallen en zorgt voor leven. Zonde om dat zomaar het riool in te laten spoelen, toch? Door het op te vangen, kunt u het gebruiken of teruggeven aan de natuur.

De beste manier om regenwater af te voeren is eigenlijk heel simpel: laat het de bodem intrekken. Op die manier wordt regenwater uiteindelijk grondwater, en daar maken wij weer drinkwater van. De slechtste manier is het aansluiten van de regenwaterafvoer op het riool. Dat is niet alleen zonde van het water. Tijdens een flinke regenbui kan daardoor ook het riool overstromen.  Hoe het wel kan? Er zijn verschillende manieren.

Plaats een regenton

Wilt u water opvangen? Plaats dan een regenton. Ga naar Voordelen van een regenton.

Koppel de regenpijp af van het riool

Het grootste deel van het regenwater belandt in het riool. Het gevolg? Overstromende riolen na grote stortbuien én steeds minder grondwater in de grond. Veel gemeenten stimuleren daarom het afkoppelen van regenpijpen van het riool. Dan kan het regenwater via uw tuin weer terug de grond in. Zo draagt u bij aan het op peil houden van het grondwater. Met als groot voordeel dat uw eigen tuin ook een stuk vochtiger blijft. Wilt u dat ook? Check of uw gemeente een subsidieregeling voor het afkoppelen van regenwater heeft.

Maak een vijver

Een totaal andere oplossing is het plaatsen van een vijver. Een vijver vangt water op en houdt het vast. Ook geeft een vijver een enorme boost aan de biodiversiteit in uw tuin. Zelfs een piepkleine vijver, geeft al veel meer leven in de brouwerij. Wie weet spot u straks wel libellen en kikkers!

Plaats een infiltratiekrat

Een regenton is erg handig. Een infiltratiekrat is daar een mooie aanvulling op. Deze kunt u koppelen aan uw regenton. Zit de regenton vol? Dan loopt het overtollige water de infiltratiekrat in. In zo’n krat vangt u water ondergronds op. Daarna sijpelt het, heel langzaam, de bodem in. Dit voorkomt een overstromende regenton en plassen in uw tuin. Naast de regenton kan ook uw terras en/of bestrating worden aangesloten op het infiltratiekrat.

Illustratie huis met tuin en infiltratiekrat voor het opvangen van hemelwater
Infiltratiekrat.

Leg een wadi aan

Een wadi is een soort greppel, gelegen in een lager stukje van de tuin. Het regenwater kan hier, bij een flinke stortbui, naartoe stromen. Installeer hiervoor een overloopslang in de regenton. Zit de ton vol? Dan verdwijnt het water niet in het riool, maar loopt het via de slang naar de wadi. Hier zakt het rustig de grond in.

Illustratie huis met tuin en wadi voor het opvangen van hemelwater
Wadi.

Plaats een regenwatertank in je tuin

Wilt u het nog groter aanpakken dan een regenton? Dan is een regenwatertank met filter het overwegen waard. Een regenwatertank wordt aangesloten op de regenpijp en vult zich zo met regenwater. Dit water kunt u gebruiken voor het sproeien van uw tuin. Ook zijn er systemen beschikbaar om het water te gebruiken voor het doorspoelen van de wc. Bij deze systemen is het van belang om de richtlijnen voor een veilige aansluiting nauwkeurig te volgen.

Illustratie huis met tuin en regentank voor het opvangen van hemelwater
Regenwatertank.

Nog meer besparen?

Over groeien, bloeien én slim sproeien. We hebben de slimste wijs met drinkwater-tips voor u op een rij gezet. Kies vooral iets wat bij u past.

Vrouw met gieter in tuin