
Zomers weer
Wijs met drinkwater
Wijs met drinkwater
Jouw drinkwater komt uit grondwaterbronnen. Iedere dag worden grote reservoirs gevuld met een vers gezuiverde voorraad. In de zomer raakt die voorraad soms sneller op, omdat we allemaal zoveel extra water gebruiken. Om de tuin te sproeien, een zwembadje te vullen of een koude douche te nemen. Op een normale dag verbruiken we zo’n 130 liter drinkwater. Op een zomerse dag loopt dit op tot een gemiddelde van 150 liter per persoon!
Water uit de kraan lijkt heel vanzelfsprekend, maar de voorraad is niet oneindig. Hoe geniet je dan maximaal van lekker zonnig weer, zonder dat je heel veel extra veel drinkwater gebruikt? Dat kan heel makkelijk met deze slimme tips! Zo zorgen we dat er genoeg is voor iedereen. Doe je ook mee?
Korter douchen
Wist je dat je met zo'n 70 liter drinkwater doucht? Een minuutje korter douchen scheelt al snel 8 liter drinkwater. Tip: zet je favoriete nummer (van maximaal 5 minuten) op en douche een liedje lang. Of installeer een waterbesparende douchekop!

Zwemmen en waterspelletjes
Op zonnige dagen is het heerlijk om af te koelen in een opblaaszwembad(je). En kinderen spelen natuurlijk het liefst met water in de tuin. Maar je kunt daarvoor ook minder drinkwater gebruiken. Hou je zwembadwater schoon of speel een slim waterspelletje.

De tuin sproeien
Als je midden op de dag je tuin sproeit, verdampt bijna al het water meteen weer. Zonde! Want door 15 minuten te sproeien, gebruik je zo’n 100 liter drinkwater. De beste tijd om te sproeien is daarom vroeg in de ochtend (voor 7.00 uur) of ’s avonds (na 22.00 uur). En wist je dat je heel veel hebt aan een regenton als het droog is? Een fikse onweersbui zorgt er namelijk voor dat 'ie ook in de zomer vaak vol is.

Wijs met drinkwater op vakantie
Sta je lekker op de camping of het vakantiepark? Ook daar kun je slim met drinkwater omgaan! Douche een liedje lang, gebruik de spaarknop van de wc en doe de afwas in een teiltje in plaats van onder stromend water.

Het warmteteam van Vitens
Het warmteteam van Vitens zet alles op alles om ook op de warmste dagen 24/7 schoon en betrouwbaar drinkwater te leveren. Wat doet zo’n warmteteam dan precies? Maureen, procesanalist en voorzitter van het warmteteam bij Vitens, vertelt: ‘In de zomer verbruiken we allemaal veel meer drinkwater. We willen voorkomen dat de dagvoorraad te snel op gaat. ’
.png?h=4000&iar=0&w=6000&hash=FBF8916E1A581937F656DB381F3A804F)
Hoe zit dat met drinkwaterreservoirs?
Vitens pompt drinkwater op uit grondwaterbronnen. Elke dag vullen we onze drinkwaterreservoirs met vers, schoon drinkwater. Maar omdat we met z'n allen veel meer drinkwater gebruiken tijdens warme dagen, raken de reservoirs sneller leeg. Hoe dat precies zit, zie je in onderstaande video.
Cookie instellingen
Om de video te bekijken moet u eerst de cookieinstellingen accepteren.
-
Je leest steeds dat er een drinkwatertekort is. Maar drinkwater kan toch nooit 'op' raken?
Op de lange termijn kan drinkwater niet ‘op’ raken. Maar als we niets doen dreigt wel een drinkwatertekort. Sinds 2018 hebben we in Nederland extreem droge periodes meegemaakt. Die raken de drinkwatervoorziening dubbel. Als het droog is wordt er meer water gebruikt en de grondwaterbronnen worden niet genoeg aangevuld.
-
Wat doet Vitens er zelf aan om het waterverbruik te minderen?
Vitens doet zelf ook veel. Door het schoonspoelen van drinkwaterleidingen efficiënter te doen en lekken zo snel mogelijk op te sporen. Maar we delen ook douchetimers uit onder het personeel en plakken spaarknop stickers op de wc’s in kantoren. Samen met de woningbouwsector werken we eraan dat mensen in de toekomst geen drinkwater meer hoeven te gebruiken voor wc, tuin en wasmachine.
-
Waarom toch steeds dat korter douchen?
Een minuutje korter douchen scheelt kostbaar gas én drinkwater. Per minuut douche je zo’n 8 liter drinkwater weg. En als veel mensen dat op een warme dag 2x doen, dan is dat miljoenen liters. Tip: zoek een favoriete hit die niet langer dan 5 minuten duurt en douche een liedje lang.
-
Hoe zit dat met sproeien? Ik wil mijn tuin niet laten verdrogen.
Ieder voorjaar delen we tips over hoe je de tuin watervriendelijk kan maken. Die staan op vitens.nl Als je in de zomer de tuin water wil geven, gebruik dan zo min mogelijk drinkwater. Kies bijvoorbeeld voor regenwater. Als je sproeit; doe het dan voor 7 uur ’s ochtends of na 22 uur ’s avonds. Dan verdampt er zo min mogelijk water.
-
Wat heb ik aan een regenton in de zomer?
Verrassend veel! Want in de zomer kan het ’s avonds flink onweren en dan zit je regenton meteen weer vol.
-
Ik zie dat boeren in de omgeving volop aan het sproeien zijn? Hoe zit dat?
Agrariërs sproeien vrijwel nooit met drinkwater. Ze hebben een eigen grondwaterpomp of gebruiken oppervlaktewater. De waterschappen communiceren met agrariërs over wanneer er wel of niet gesproeid kan worden.